Logo_acpa_nederland_logo_academische_pabo

Op donderdag 21 januari vindt de Landelijke Netwerkdag voor Academische Pabo's plaats in het I/O-gebouw van de faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Voor de eerste keer wordt een scriptieprijs uitgereikt aan studenten van zes Academische Lerarenopleidingen primair onderwijs die zich verenigd hebben in het netwerk.

Eén keer per jaar organiseren directieleden en overige vertegenwoordigers van het netwerk Academische Pabo’s Nederland de Landelijke Netwerkdag. Het thema van 2016 is ‘werkplekleren’. In de workshops verkennen de deelnemers welke specifieke eisen er nodig zijn voor begeleiding op de werkplek bij studenten die tegelijkertijd een hbo en een universitaire opleiding volgen en minder stage lopen. Dit jaar kent ook een primeur: de uitreiking van de landelijke scriptieprijs.

Het landelijk netwerk bestaat uit combinaties van hogescholen en universiteiten die opleiden tot een dubbele bachelor. Volgens HAN Pabo directielid Karin van Weegen ligt de kracht van het landelijk netwerk van de Academische Pabo’s vooral in kennisdeling en -ontwikkeling, gezamenlijke profilering, gezamenlijk ontwikkelen en het uitvoeren van ondersteunend onderzoek. Daarnaast is het netwerk gesprekspartner voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de PO-Raad (sectororganisatie voor Primair Onderwijs).
Uit de samenwerking binnen het landelijk netwerk is tevens de oprichting van de landelijke alumnivereniging ontstaan.

De genomineerden voor de landelijke scriptiprijs voor Academische Pabostudenten zijn:

  • Tessa de Bruijn (Radboud Universiteit Nijmegen / HAN Pabo)
  • Nina van der Brug (Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam)
  • Lisanne kanis (Vrije Universiteit Amsterdam/Windesheim/VIAA/IPABO/)
  • Lydia van der Burgh (Rijksuniversiteit Groningen/Hanzehogeschool/NHL Hogeschool/Stenden Hogeschool)
  • Nadine Mesch (Universiteit Leiden/Hogeschool Leiden)
  • Rutmer Ebbes en Jelle Mak (Universiteit Utrecht/Hogeschool Utrecht)

Mooi aan deze scriptieprijs is dat er een podium wordt gegeven aan de kwaliteiten van de afstudeerders van Academische Pabo’s. Het onderzoek dat deze studenten verrichten geeft de krachtige verbinding aan tussen hbo en wo, tussen academische kennis en beroepsgerichte kennis.

© Nationale Onderwijsgids