Normal_rss_entry-26032

(ANP) - Een auto die niet op benzine rijdt, niet op diesel, niet op lpg en niet op elektriciteit, maar op een compleet nieuwe brandstof: mierenzuur. Studenten van de TU Eindhoven werken daaraan. Ze presenteren donderdag hun eerste model, een voertuig van één meter groot, dat zelf moet rijden.

Mierenzuur is een bijtende stof. Mieren, wespen en bijen gebruiken het bij de aanval en bij de verdediging. Het zit ook in de prikkende haartjes van brandnetels. Mensen gebruiken het al vele jaren, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen. De Eindhovenaren denken dat het ook de oplossing is voor de schone auto van de toekomst. Met een chemische reactie kan het mierenzuur namelijk snel worden omgezet in waterstof. Dat is geliefd, omdat de uitstoot bestaat uit hooguit een paar druppels water uit de uitlaat, maar er zijn nog veel hindernissen. Het gas moet bijvoorbeeld onder grote druk worden opgeslagen in de brandstoftank. Dat is duur en riskant. Vloeibaar mierenzuur heeft dat probleem niet.

Mierenzuur biedt misschien nog meer mogelijkheden. "Energie uit zon en wind kan ook worden opgeslagen in mierenzuur en vervolgens gebruikt worden waar nodig'', zeggen de Eindhovenaren. De studenten willen in 2017 de eerste echte mierenzuurauto klaar hebben.