Normal_tu

Studenten van de TU Eindhoven bouwen de komende weken in Finland aan een grote brug van ijs. De 35 meter lange en 9 meter hoge brug moet op 13 februari klaar zijn en het moet een 2.000 kilo zware auto kunnen dragen. Dat meldt de TU Eindhoven. 

Op 28 december vertrekken zo’n 150 studenten naar Finland. Het bouwproject staat onder leiding van een team van de Eindhovenaren en zal ongeveer zeven weken gaan duren. De studenten gaan dag en nacht doorwerken, in ploegendiensten en zonder werkonderbrekingen. Anders bestaat er namelijk de kans dat het apparatuur bevriest.

De brug, een ontwerp van Leonardo da Vinci, bestaat uit water waar twee procent papiervezel aan is toegevoegd. Het bevroren ijs is daardoor een stuk sterker. Het team wil met het project laten zien wat er allemaal mogelijk is met dit materiaal. Uit berekeningen die zijn gemaakt blijkt dat de ijsbrug de 2.000 kilo zware auto moet kunnen dragen.

Een mogelijk probleem is de temperatuur in het dorp Juuka. Normaal is het daar tien graden onder nul, maar momenteel is het dooi. In de voorbereiding is dat geen probleem, maar als het vanaf 5 januari nog niet vriest dan gaat het hele project niet door.

Normaal gesproken zal de brug in de lente smelten. Het materiaal wordt dan een voedingsboden voor plantjes.

© Nationale Onderwijsgids