Logo_tilburg_university_logo

VU-filosoof Govert Buijs ontvangt samen met econoom-theoloog Johan Graafland van de Tilburg University een John Templeton Grant. Met de 2,2 miljoen euro gaan zij onderzoek doen naar indicatoren voor een goede economie, waarbij de focus ligt op morele waarden als ‘deugdzaamheid’ en niet op variabelen als ‘winstmaximalisatie’. Een multidisciplinair team van economen, filosofen en theologen, van de Vrije Universiteit Amsterdam, Tilburg University, RU-Nijmegen en de EU-Rotterdam gaat het project uitvoeren. Hun uitkomsten worden onder andere verwerkt in nieuwe lesboeken voor het middelbaar en hoger onderwijs. Dat meldt Tilburg University.

De onderzoekers stellen één van de meest invloedrijke veronderstellingen in de moderne economische theorie en onderwijs ter discussie: het idee dat vrije marktwerking in strijd is met moreel handelen en dat daarom op de markt moraal overbodig of zelfs schadelijk is. Het belangrijkste dat de wetenschappers gaan onderzoeken is of samenlevingen met een vrijemarkteconomie floreren als marktspelers, zoals staten, bedrijven en particulieren, de moraal respecteren en deugdzaam handelen.

De afgelopen jaren zijn veel nieuwe onderzoeksgegevens beschikbaar gekomen die erop wijzen dat marktwerking en moraliteit nauw met elkaar samenhangen. De onderzoekers hanteren in deze nieuwe zienswijze twee punten: de vrije markt is wenselijk, niet in de eerste plaats om redenen van efficiëntie (hoewel dat niet hoeft te worden verwaarloosd), maar op morele gronden en een morele verdediging van vrije markten heeft ook morele implicaties voor de manier waarop marktpartijen moeten werken. Het onderzoeksproject loopt tot begin 2020.

© Nationale Onderwijsgids