Normal_data_science_data_computer35

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben een website opgericht die de kans op het succesvol aanvechten van ontslag voorspelt. Ontslagen werknemers kunnen op de website terecht om uit te vinden of het zin heeft om hun ontslag aan te vechten. De website is de eerste stap in de digitalisering van de rechtspraak. Dit meldt de Volkskrant. 

De website heet magontslag.nl. Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is het ontslagrecht veranderd. Sinds 1 juli is het daardoor moeilijker geworden om een arbeidscontract te ontbinden. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de UvA: “Werkgevers moeten sterkere argumenten dan voorheen aandragen als ze iemand willen ontslaan.” 
 
De nieuwe website werkt op basis van de Wet werk en zekerheid. Mensen die willen weten of ze hun ontslag succesvol aan kunnen vechten kunnen alle relevante informatie invoeren op de website. Deze genereert vervolgens een advies over de kansen. Als de site argumenten vindt om het ontslag aan te vechten dan wordt er gelijk een lijst met argumenten aangemaakt die de gebruiker mee kan nemen naar de rechtbank. Ook genereert de site een kant-en-klaar bezwaarschrift. 
 
De UvA-wetenschappers zien nog meer mogelijkheden voor digitalisering van de rechtspraak. “Je kunt dit ook ontwikkelen voor bijvoorbeeld huur- en consumentenrecht,” aldus een onderzoeker. De kosten van een advocaat zijn voor veel mensen reden om maar af te zien van een rechtszaak. Digitalisering zou hierbij een uitkomst kunnen bieden. 
 
© Nationale Onderwijsgids