Normal_universiteit_maastricht_2

Een consortium van universiteiten uit Bulgarije, Polen, Rusland en Oekraïne onder leiding van Universiteit Maastricht (UM) heeft een subsidie ontvangen van 865.000 euro voor een Erasmus+ project getiteld Bridging Innovations, Health and Societies: Educational capacity building in the Eastern European Neighbouring Areas (BIHSENA). Het project is opgezet om een oplossing te bieden voor het gebrek aan onderwijsmogelijkheden in de interdisciplinaire vakgebieden gezondheid, innovaties en maatschappij in Rusland en Oekraïne. Ook moet het een brug slaan tussen zowel (bio)medische en sociale wetenschappers, academici en vakmensen in deze twee landen als tussen lokale en internationale gemeenschappen. Dat meldt UM.

Het consortium wordt geleid en gecoördineerd door UM (projectleider is hoogleraar Philosophy of Public Health Klasien Horstman). Het projectteam zal verschillende nieuwe onderwijsprogramma’s ontwikkelen: een masterspecialisatie in 'Innovations for Health' en een cursus 'Social studies of innovation' in Rusland, een postdoctoraal programma voor medische professionals 'Healthcare governance', cursussen 'Introduction to health systems' en 'Interdisciplinary epidemiology' in Oekraïne en open online cursussen die gezamenlijk worden ontwikkeld door de consortiumleden: 'Bridging medical and societal perspectives' en 'Health governance: cases from post-communist countries'.

UM is verantwoordelijk voor het organiseren en geven van trainingen aan personeel van partnerinstellingen op het gebied van gezondheid, innovaties en onderwijs, en zal daarnaast de kwaliteit van nieuwe cursussen garanderen en expertise leveren vanuit de vakgroepen Health, Ethics and Society en Health Services Research.

Erasmus+ is het nieuwe EU-programma voor Onderwijs, Training, Jeugd en Sport, met een totaal budget van 14,7 miljard euro. Het programma duurt tot 2020 en geeft meer dan vier miljoen Europeanen de kans om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, werkervaring op te doen of als vrijwilliger aan de slag te gaan. Erasmus+ ondersteunt internationale partnerschappen tussen onderwijs- en jeugdinstellingen om samenwerking te stimuleren en de kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt in Europa te dichten.

© Nationale Onderwijsgids