Normal_universiteit_twente_ut

De Universiteit Twente (UT) gaat medio 2017 een centrum openen waar artsen uit heel Europa kunnen oefenen met de nieuwste en meest geavanceerde medische apparatuur. De universiteit wil met dit centrum een prominente rol spelen bij de bevordering van de geneeskunde. Het Europees Technologisch Medisch Centrum (ETMC) krijgt een plek in de voormalige kunstacademie AKI. Dat meldt Tubantia.

Nu heeft de Technische Geneeskunde van de UT al een kleine oefenafdeling, waar artsen kunnen oefenen in een nagebootste operatiekamer. “Wij gaan een simulatiecentrum bouwen waar je artsen kunt trainen op de mogelijkheden met die nieuwe apparatuur", zegt Heleen Miedema, directeur van de opleiding Technische Geneeskunde. "Niet zomaar een centrum, maar het beste centrum in Europa." Volgens Miedema staan ziekenhuizen in binnen- en buitenland te springen om zo'n faciliteit.

Miedema is van mening dat artsen onvoldoende kansen krijgen van leveranciers om met nieuwe apparatuur te oefenen. In het nieuwe centrum kan dat straks wel. Miedema wil niet zeggen hoe het centrum betaald gaat worden." We kunnen dit grotendeels uit eigen zak betalen. Niet alleen dat, we houden ook nog geld over voor innovatie.”

© Nationale Onderwijsgids