Normal_jet_bussemaker_pvda_2

De VVD, CDA en PVV willen dat minister Bussemaker van Onderwijs de kosten van de schade van het Maagdenhuis gaat verhalen op studenten. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt dit onterecht te vinden. De grootste schade aan het pand zou voornamelijk komen door de extra beveiliging die er op verzoek van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) was. Bussemaker heeft laten weten niet van plan te zijn om de studenten aan te spreken over de schade. Dat meldt BNR.

“Als zij ervoor hebben gekozen om extra beveiliging in te zetten, zou het heel raar zijn om die door te berekenen aan de bezetters. Het is echt hun eigen keuze geweest”, zegt Tom Hoven, voorzitter van de LSVb. Volgens Bussemaker is het aan de UvA zelf om de schade van het Maagdenhuis te verhalen. Pieter Duisenberg van de VVD is wel van mening dat de studenten moeten opdraaien voor de gemaakte schade en de kosten die hierbij komen kijken. “Mijn vraag richting de minister: hoe gaat zij de schade en de kosten van deze ordinaire krakersactie verhalen op de bezetters?”

In een debat in de Tweede Kamer bleek dat de bezetting van het Maagdenhuis wel effect heeft gehad. Volgens politiek verslaggever Jaap Jansen spoedden de fracties zich naar de microfoon om meer zeggenschap voor studenten te eisen. “Fracties bekritiseerden grootscheepse vastgoedinvesteringen die ten koste gaan van het onderwijs. Het regende moties. De SP kwam zelfs met een 30-puntenplan.” Over de ingediende moties gaat de Tweede Kamer vandaag stemmen. 

© Nationale Onderwijsgids