Normal_student_studeren_cursus_

Het aantal studenten aan de universiteit dat binnen vier jaar een bachelordiploma haalt, is vorig jaar opnieuw gestegen. In 2014 haalde 66 procent van de bachelorstudenten het diploma binnen deze termijn, vergeleken met 64 procent in het voorgaande jaar. Dat heeft de Vereniging van Universiteiten VSNU woensdag bekendgemaakt. Dit melden de VSNU en Novum. 

Ten opzichte van vijf jaar geleden ligt het studietempo hoger. Toen lag dit percentage op 53 procent. Universiteiten nemen al jaren maatregelen om ervoor te zorgen dat studenten niet onnodig lang over de opleiding doen. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: "De stijging van het aantal studenten dat na vier jaar een diploma haalt past in de trend dat het studietempo onder studenten toeneemt. De maatregelen die universiteiten nemen om het studietempo te verhogen blijken effectief en terecht."

De belangrijkste verklaring voor de stijging in de afgelopen vijf jaar is volgens VSNU de maatregel dat studenten niet meer aan hun master kunnen beginnen voordat ze hun bachelor hebben. Studenten hebben tegenwoordig ook vaak te maken met een bindend studieadvies en krijgen minder herkansingsmogelijkheden voor tentamens.

De uitval in het academisch onderwijs is dit jaar daarnaast stabiel gebleven (8 procent). 77 procent van de studenten die vorig jaar in hun eerste jaar zaten, stroomden dit collegajaar in het tweede leerjaar in. Vijftien procent van de studenten die niet naar het tweede jaar over gingen bleven wel studeren aan de universiteit; zij deden dit echter bij een andere opleiding of instelling. Vijf procent van hen vertrok naar het hbo. 

© Nationale Onderwijsgids