Logo_nwo_logo

Achttien onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière. 

De talentvolle wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar het tegengaan van ijsvorming op windmolens, hoe zangvogels slapend hun lied leren en de vroege verspreiding van Dante's Divina Commedia. De talentvolle onderzoekers gaan aan de slag aan gerenommeerde instituten zoals het Amerikaanse Harvard, het Duitse Helmholtz Zentrum München en het Zweedse Karolinska Institute.

In de derde en laatste ronde van 2014 dienden 121 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon. Achttien daarvan hebben nu van NWO een beurs toegekend gekregen. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

© Nationale Onderwijsgids