Stage in Spanje of Duitsland? Mbo-studenten hebben een duidelijke voorkeur

Mbo-studenten kunnen een tijdje naar het buitenland om daar ervaring op te doen, bijvoorbeel via een stage. Als ze de keuze krijgen uit Spanje of Duitsland, dan is deze snel gemaakt. Ze denken eerder aan Spanje. Gilde Opleidingen wil daar verandering in brengen met Duitse taal- en cultuurlessen. Dit meldt 1Limburg. 

Als mbo-studenten aan Duitsland denken, dan denken ze aan goedkopere boodschappen en benzine en aan kerstmarkten. En omdat Duits niet meer verplicht is op middelbare scholen, ontbreekt het hen aan basiskennis van de taal. Gilde Opleidingen gaat de Duitse taal en cultuur in haar opleidingen implementeren, zodat studenten meer interesse krijgen in studeren bij de oosterburen.

Meer studenten kiezen voor Duitsland

Veel studenten hebben praktische bezwaren als het aankomt op studeren of stagelopen in Duitsland. Naast dat ze de taal niet beheersen, zijn er volgens hen ook cultuurverschillen die een drempel vormen. Ook de buitenlandse erkenning van Nederlandse diploma’s is een reden om hier niet voor te kiezen. Nu Gilde Opleidingen hier actiever aandacht aan besteedt, groeit ook het aantal studenten die wél de keuze maakt voor een Duitse stage. Van de veertig studenten die worden opgeleid tot pedagogisch medewerker, kiezen daar jaarlijks vijf voor.  “Een mooi getal.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky