Normal_tu_delft_presentatie

Drie cursussen van de TU Delft krijgen dit jaar de ‘Awards for OpenCourseWare Excellence’ van het wereldwijde Open Education Consortium. Het consortium is de grootste internationale organisatie op het gebied van open onderwijs. Honderden onderwijsinstellingen en aanverwante organisaties die onderwijsmateriaal vrij delen via internet zijn er bij aangesloten. De prijzen worden uitgereikt op het jaarlijkse congres van het Open Education Consortium, dat dit jaar plaatsvindt van 22 tot 24 april in Canada.

Het Open Education Consortium reikt drie prijzen uit voor gratis open online cursussen (open MOOC’s). ‘Open’ betekent dat anderen het materiaal (niet-commercieel) mogen gebruiken. Twee van deze prijzen gaan naar de TU Delft. Solving Complex Problems, van Alexander de Haan, gaat over ‘Complex Multi Actor Systems’, ‘spaghetti situaties’ waarin alles met elkaar verbonden lijkt en veel factoren elkaar beïnvloeden.

Ook Delft Design Approach van Jaap Daalhuizen krijgt een Award of Excellence in de categorie ‘Open MOOC’. Deze cursus is een gestructureerde benadering die ontwerpers helpt om complexe ontwerpopdrachten aan te pakken, zoals het in kaart brengen van de context van gebruikers.

The Human Controller, van David Abbink, is een vak in de Masteropleiding Mechanical Engineering. Het materiaal van dit vak, bijvoorbeeld videocolleges, oefeningen, artikelen, tentamenvragen, is als OpenCourseWare (OCW) vrij beschikbaar op internet. Het Open Education Consortium geeft het vak een prijs voor ‘Outstanding (OCW) Course‘. De cursus gaat in op de mogelijkheden en beperkingen van de mens bij het besturen van apparaten. 

De TU Delft publiceert sinds 2007 het materiaal van vakken online als OpenCourseWare. Ook biedt de universiteit sinds september 2013 MOOC’s aan die gevolgd kunnen worden door ieder die toegang heeft tot internet. Bijzonder aan de MOOC’s van de TU Delft is dat ze volledig open zijn (onder een vrije of open licentie worden gepubliceerd), dat wil zeggen dat anderen het materiaal (niet-commercieel) mogen gebruiken.

© Nationale Onderwijsgids