Normal_14234057340031_1

(Novum) - Het aantal eerstejaars op universiteiten is dit schooljaar met 2,4 procent gedaald tot 44.304 studenten. Dat blijkt uit zondag gepresenteerde cijfers door de VSNU, de vereniging van universiteiten. Dat komt vooral door een afname van vwo'ers die instromen.

Ondanks de daling van eerstejaars telden de universiteiten in Nederland niet eerder zoveel studenten als dit collegejaar. 253.482 studenten staan ingeschreven bij een universiteit. Dat is een stijging van 2,1 procent ten opzichte van het jaar 2013/2014. De groei komt vooral door de flinke instroom in eerdere jaren. Een groot deel van die studenten is nog niet afgestudeerd, bijvoorbeeld omdat studenten meer dan vroeger kiezen voor meerjarige masters.

De minder grote instroom van vwo'ers is alleen in absolute zin zo. Er zijn dus minder vwo'ers dan in eerdere jaren. Het aantal vwo'ers dat besluit direct na de middelbare school door te stromen naar de universiteit is tachtig procent, en dat is juist aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren. De sectoren Recht en Techniek verwelkomden de meeste nieuwelingen.

Het aantal nieuwe internationale studenten steeg met 8,3 procent. Met name Duitse en Chinese studenten kwamen naar Nederland toe.

In het collegejaar 2013/2014 werden 38.049 masterdiploma's uitgereikt. Dat is een stijging van zes procent. Het aantal uitgereikte bachelordiploma's daalde met één procent.