Logo_niozlogo_400

De Universiteit Utrecht (UU) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) intensiveren hun onderwijs- en onderzoekssamenwerking. Op 13 januari ondertekenden de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het instituut achter de NIOZ, en de UU de samenwerkingsovereenkomst. Dit meldt de Universiteit Utrecht. 

De universiteit en het NIOZ gaan voornamelijk samenwerking op het gebied van water- en klimaatonderwijs en onderzoek. Onderdeel van de overeenkomst is dat de UU jaarlijks een bijdrage van 2,4 miljoen euro levert aan het NIOZ. Directeur van het onderzoeksinstituut Henk Brinkhuis: ‘Het NIOZ kan door de meerjarige bijdrage van de universiteit belangrijke nieuwe velden in de mariene wetenschappen ontwikkelen, en daarmee als NWO-instituut haar nationale, onafhankelijke rol versterken.’ 
 
Het NIOZ en de UU werken al meer dan 25 jaar samen op het gebied van mariene en klimaatwetenschappen. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst krijgt het partnerschap echter een impuls. Topwetenschappers en onderzoeksgroepen kunnen nu bijvoorbeeld gebruik gaan maken van elkaars laboratoria en andere faciliteiten. ‘Deze samenwerking laat zien dat NWO-instituten zoals het NIOZ kunnen bijdragen aan de internationale profilering van universiteiten op belangrijke maatschappelijke onderwerpen zoals ‘water en klimaat,’ aldus Jos Engelen, voorzitter van NWO. 
 
© Nationale Onderwijsgids