Normal_studenten_huisvesting_huis_deurbellen

Opnieuw trekken Nijmeegse inwoners aan de bel over de overlast door studenten in de stad. Volgens het bewonersplatform 'Kamerbreed' moet er een einde komen aan de 'verkamering' van panden in de stad. Zij willen een beperking op het aantal studentenhuizen per straat om ook de overlast door studenten in te dammen. Dit meldt de Gelderlander.

“Rond mijn woning gaat het om tien panden, maar daar wonen dan wel honderd studenten”, vertelt een inwoonster van de Groesbeekseweg. Samen met andere buurtbewoners was de vrouw woensdag bij de vergadering van de gemeenteraad met voorbeelden van de overlast die de studenten veroorzaken. Zoals het lawaai tot diep in de nacht, de vele geparkeerde fietsen en stapels vuilniszakken op straat. “Ik klop geregeld bij hen aan en dan zeggen ze sorry”, vertelt de bewoonster. “Maar ze zijn kort van memorie want twee dagen later is het weer raak.” Ze nodigde de raadsleden uit om eens twee weken te komen logeren. “Dan zult u zien dat ik niet overdrijf.”


De bewonersgroep pleit al enige tijd voor maatregelen. De groep wil dat de gemeente een voorbeeld neemt aan bijvoorbeeld Eindhoven en Groningen. Deze studentensteden hebben een grens gesteld aan het aantal kamerpanden per straat, zo tussen de tien en vijftien procent. Ook willen de bewoners dat er een meldpunt komt waar ze met hun klachten terecht kunnen en dat het mogelijk wordt om een studentenhuis op te heffen als er veel klachten zijn.


© Nationale Onderwijsgids