Logo_book

Het leesbevorderingsproject #BOOK van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2014. #BOOK is een interventieprogramma om laaggeltterdheid bij jongeren uit achterstandswijken tegen te gaan. De methode is ontwikkeld door medewerkers van het Rudolf Berlin Center, het universitair expertisecentrum op het gebied van leerproblemen. Dit meldt de UvA.

In #BOOK lezen jongeren uit achterstandswijken een boek en komen ze wekelijks in een kleine groep op school bijeen om samen met een trainer over het boek te praten. De training verbetert hun leesbegrip en leeshouding en daarbij versterken zij hun sociaal-emotionele vaardigheden, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

De Nationale Alfabetiseringsprijs is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven. Met de prijs wil de stichting initiatieven stimuleren om laaggeletterdheid te voorkomen en bestrijden. Een vakjury heeft de genomineerden gekozen uit een groot aantal inzendingen. Het publiek bepaalt door te stemmen de uiteindelijke winnaars in de categorieën Doen (voor bestaande succesvolle projecten) en Durven (voor vernieuwende projecten). Stemmen kan tot en met vrijdag 5 september op Tijdvoortaal.nl. De winnaars worden beloond met een bedrag van 8500,- euro om te investeren in hun project. De prijs wordt uitgereikt International Literacy Day op 8 september. Diezelfde dag gaat ook de Week van de Alfabetisering van start.

© Nationale Onderwijsgids