Normal_middelgrunden_wind_farm_2009-07-01_edit_filtered

Op vrijdag 4 juli organiseert NHL Hogeschool een internationale ontwerpwedstrijd voor kleine windturbines. Tijdens een symposium op de NHL presenteren studententeams van verschillende hogescholen en universiteiten hun ontwerp.  Daarnaast geeft Henry Seifert, professor in windenergietechniek, de lezing ‘Large, medium or small: How can wind turbine rotors be optimised?’ dit meldt de NHL. 

Ontwerpervaring opdoen
De wedstrijd is bedoeld om de studenten praktische ontwerpervaring op te laten doen. Met kleine windturbines (met een maximale diameter van 1.60 meter) kunnen mensen in een bebouwde omgeving energie opwekken. 
 
Deskundige jury
De deelnemende teams maken een ontwerp en een ontwerprapport voor een kleine windturbine. Het rapport wordt beoordeeld door een reviewcommissie met windenergie-specialisten die in de loop der jaren hun sporen hebben verdiend. Alle ontwerpen moeten voldoen aan een internationale standaard  zodat ze geschikt zijn om eventueel te vermarkten. De reviewcommissie bepaalt of het ontwerp naar de volgende fase kan voor productie en testen. Het testen vindt plaats in de OJF windtunnel (Open Jet Facility) van de Technische Universiteit Delft.
 
Vijf teams in de race
Er zijn vijf teams in de race van verschillende hogescholen en universiteiten: Technical University of Denmark, University of Applied Sciences Bremerhaven, University of Applied Science Kiel, University of Sheffield en NHL Hogeschool. Terwijl de jury zich beraadslaagt, geeft Henry Seifert, professor in windenergietechniek, de lezing ‘Large, medium or small: How can wind turbine rotors be optimised?’. Daarna worden de prijzen uitgereikt. 
 
© Nationale Onderwijsgids