Logo_download__2_

De geplande bezuinigingen op de faculteit Aard- en Levenswetenschappen (FALW) van de Vrije Universiteit zijn afgewezen door de ondernemingsraad (OR). De faculteit kampt al langere tijd met grote financiële problemen. De plannen, waarbij 37 medewerkers verdwijnen en per jaar 2,5 miljoen bezuinigd wordt, kunnen gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs, aldus de ondernemingsraad. Dit meldt het Parool. 

Financiële problemen
De faculteit wil via de plannen de rekening voor de financiële problemen neerleggen bij drie afdelingen waarbij het grootste verlies wordt geleden: aardwetenschappen, het Instituut voor Milieuwetenschappen en moleculaire celbiologie. Deze afdelingen kunnen in de toekomst in de financiële problemen komen, aldus de VU. Niet omdat zij meer of minder verlies draaien, maar omdat de rode cijfers van deze afdelingen niet net als voorheen gecompenseerd worden met positieve cijfers van andere faculteiten. 
 
Kwaliteit onderwijs
De ondernemingsraad is bang dat de getroffen afdelingen na de ingevoerde bezuinigingen nog wel goed onderwijs kunnen blijven geven. Studenten van de FALW voerde om dezelfde redenen in maart al actie tegen de geplande bezuinigingen. Zij verwelkomen het negatieve advies van de OR dan ook. 'Dit is vernietigend voor de faculteit, dat geeft onze zaak kracht,' aldus Bertram Uunk, student Aardwetenschappen. 
 
Failliet
Daarnaast wordt in de plannen een reorganisatie ter waarde van 6,5 miljoen euro voorgesteld. De ondernemingsraad vindt deze kosten te hoog. Het plan zoals het er nu ligt, zo stelt de OR, zou geschikt kunnen zijn bij faillissement van de faculteit. De raadsleden roepen de faculteit op om een lange termijn plan op te stellen. Het afgewezen plan is berekend op drie jaar; een te korte periode om zulke grote bezuinigingen door te voeren. 
 
VU liet in een reactie weten het overleg van het College van Bestuur af te wachten alvorens te beslissen welke stap de volgende zal zijn. 
 
© Nationale Onderwijsgids