Normal_archaeology-59150_640

(Novum) - Archeologen van de Universiteit Leiden hebben bij opgravingen in Oegstgeest een zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden. Het gaat volgens de universiteit om een unieke vondst, die aantoont dat in Oegstgeest een elite met 'een wijdvertakt internationaal netwerk' woonde.

Op de met halfedelstenen ingelegde schaal staan dieren en planten in bladgoud. De afbeeldingen wijzen erop dat de schaal uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten afkomstig is. Tot de schaal werd opgegraven was er geen bewijs voor de aanwezigheid van een elite in de buurt van Oegstgeest. Het kan zijn dat deze groep in 'gewone' boerderijen in de streek woonde.

De schaal heeft een diameter van 21 centimeter en een hoogte elf centimeter. De wetenschappers vermoeden dat het voorwerp is geofferd en zo in de grond terecht is gekomen. Vergelijkbare schalen die eerder werden gevonden zijn meestal van brons en nooit versierd met goudbeslag. Het zevende-eeuwse voorwerp werd vermoedelijk gebruikt als drinkschaal of wasbekken.

De middeleeuwse schaal werd vorig jaar gevonden op het terrein van het Bio Science Park in Leiden. De vondst is niet eerder bekendgemaakt om de verdere opgravingen in alle rust af te ronden. In de buurt werden resten van een groot dorp uit de zesde en zevende eeuw gevonden. De schaal is inmiddels gerestaureerd door de provincie Zuid-Holland en is dinsdag voor langdurig bruikleen overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden.