Normal_studenten_les_klas

De Algemene Rekenkamer heeft een kosten-batenanalyse gemaakt van wat studeren in Nederland. Studenten van het mbo, hbo en de universiteit kunnen op de website van de Rekenkamer en via een speciale smartphone-app 'Check je rendement' berekenen hoe lang het duurt voor de studiekosten terugverdiend zijn. Dit meldt RTL Nieuws. 

Op de website www.rekenkamer.nl/scholierenonderzoek heeft de Algemene Rekenkamer de kosten en baten van vele opleidingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs op een rijtje gezet. De Rekenkamer heeft daarbij gekeken naar studenten die in 2006 zijn afgestudeerd en de inkomensgegevens vergeleken tussen 2007 en 2011.

Zo kost een studie techniek op het mbo een student 3000 euro. De overheid legt daar ongeveer 48.000 euro bij. Wie na het afstuderen direct een baan vindt, heeft de eigen investering in 1 jaar tijd terugverdiend en na 15 jaar ook de overheidsbijdrage via de inkomstenbelasting terugbetaald. Een universitaire studie in de gezondheidszorg kost een student 17.268 euro en de overheid 88.486 euro. Acht jaar na het diploma heeft de overheid die investering eruit, de student na vier. Een hbo-student van de Kunstacademie doet er 19 jaar over om de kosten terug te verdienen en de overheid heeft na 35 jaar de bijdrage van 65.844 euro er nog niet uit.

Het idee voor de Rendementschecker komt van leerlingen van havo 4 en vwo 5 van het Augustinium in Eindhoven. Met hun onderzoeksvoorstel voor de check wonnen zij de prijsvraag die Rekenkamer had uitgeschreven ter ere van het 200-jarig bestaan.

© Nationale Onderwijsgids