Universiteit Leiden
De Honours Academy van de Universiteit Leiden houdt op maandag 26 mei van 17.00-19.00 uur een publiek debat over onderwijs voor slimmeriken. Minister Bussemaker van OCW komt mee-debatteren over excellentieonderwijs in de Stadsgehoorzaal van Leiden.
 
Op 26 mei debatteren studenten en docenten kritisch tijdens het Grote Honours over nut en noodzaak van het honoursonderwijs voor getalenteerde studenten. Voor- en tegenstanders van programma’s voor excellente studenten kruisen de degens met elkaar. In de publieke ronde na elke stelling is er gelegenheid voor de deelnemers om zich actief te mengen in het debat.
 
Stellingen
De eerste stelling die minister Bussemaker introduceert gaat niet alleen over de behoeften van excellente slimmeriken, maar ook die van ‘competente rebellen’. Simone Buitendijk, vice-rector magnificus van de Universiteit Leiden zal het opnemen tegen Jeroen van Baar, schrijver van het boek De prestatiegeneratie. Jeroen van Baar pleit juist voor het vieren van de middelmatigheid op de universiteit, een zogenaamde zesjescultuur. Hij stelt dat een prestatiegerichte maatschappij leidt tot een generatie van individualistische en ontevreden mensen.
 
Twee studenten buigen zich tijdens het debat over de vraag of het maken van eigen keuzes tijdens je studie beter is dan het volgen van een vooraf vastgelegd honourstraject; een slimme student zoekt zelf wel uit wat het beste bij zijn of haar ambities past. Julia Schmidt, student Psychologie en voorzitter van de studievereniging, neemt het op tegen Laurent Smeets, student Internationale Betrekkingen en Organisaties en HC Sociale Wetenschappen.
 
Tot slot neemt Jos Schaeken, dean van het Leiden University College (LUC) in Den Haag het op tegen Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie. Zij zullen de degens kruisen over verdieping of verbreding binnen excellentieprogramma’s. Moeten studenten zich meer en meer verdiepen in hun eigen vakgebied of moet het honoursonderwijs zich juist richten op verbreding en interdisciplinariteit?

Het Grote Honoursdebat bijwonen? Klik hier