Normal_mark_rutte_youtube

De internationale studentenvereniging AEGEE in Leiden heeft premier Mark Rutte weten te strikken voor een speech met vraag en antwoord tijdens de Week van Europa van 6 tot 9 mei. De Week wordt georganiseerd in aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei en moet de studenten zo ver krijgen dat ze gaan stemmen. Dat meldt de Universiteit Leiden.

Niet iedereen voelt zich aangesproken door Europa of weet er te weinig van om te gaan stemmen. Daarom probeert AEGEE Europa dichterbij te halen voor Leidse studenten. Op het programma staat onder andere een 'crash course Europese Unie', proefverkiezingen, Europarlementariërs in debat en een speech met Q&A van premier Rutte.

Gijs van Vlaardingen van AEGEE kan goed uitleggen wat Europa concreet voor hem als student betekent. 'Ik vertrek straks voor een half jaar voor mijn studie Engels naar Newcastle. Dat zou zonder mijn beurs van het Europese Erasmusprogramma niet mogelijk zijn. Bovendien tellen alle studiepunten mee door het European Credits systeem.' Van Vlaardingen ziet ook perspectieven voor een internationale baan. 'Want er is recht van vrij wonen en werken binnen de Europese Unie.'

De studenten in het bestuur van de Week van Europa hebben alles uit de kast gehaald om hun medestudenten te laten weten dat er op 22 mei Europese verkiezingen zijn. Ook willen ze duidelijk maken waar de verkiezingen over gaan. Van Vlaardingen denkt de studenten vooral te kunnen bereiken via de studentenverenigingen. 'Als de vereniging waar jij lid van bent iets belangrijk vindt, dan gaat het ook bij jou leven.' Het meest trots is Van Vlaardingen op de komst van alumnus Mark Rutte. De studievereniging Geschiedenis HSVL wist de minister-president te strikken voor een vraag- en antwoordsessie op de slotavond.

© Nationale Onderwijsgids