Normal_13807869880068_1

(Novum) - De TU Delft start samen met het Nieuwe Instituut een studiecentrum voor onderzoek naar ontwerp, cultuur en samenleving. Het eerste gezamenlijke onderzoek onder de noemer van het Jaap Bakema Study Centre gaat over het Nederlands Structuralisme, lieten de organisaties donderdag weten.

Het Nieuwe Instituut, dat is ontstaan uit een fusie tussen het Nederlands Architectuurinstituut, het Premsela instituut voor Design en Mode en het Virtueel Platform, heeft naar eigen zeggen een van de grootste architectuurcollecties ter wereld. De TU Delft geldt als een van de belangrijkste leerscholen voor architecten.

Het onderzoek naar het structuralisme in de architectuur is gericht op zowel de geschiedenis als de relevantie van de bouwkundige stroming, die in de twintigste eeuw ontstond als reactie op het functionalisme. De resultaten worden gepresenteerd in verschillende publicaties, tentoonstellingen en congressen.

Het studiecentrum is vernoemd naar architect Jaap Bakema. Zijn architectenbureau was verantwoordelijk voor grote naoorlogse projecten, zoals winkelcentrum de Lijnbaan in Rotterdam. Zijn archief bevindt zich bij Het Nieuwe Instituut. Bakema was hoogleraar aan de TU Delft.

Het onderzoekscentrum, dat is gevestigd in Rotterdam, wordt geleid door Dirk van den Heuvel, hoofddocent aan de bouwkundefaculteit in Delft. Naast onderzoek naar architectuur, wordt onder zijn hoede ook onderzoek gedaan op het gebied van de creatieve industrie.