Normal_chinese_tekens_taal_schrift_china

(Novum/AP) - Meer dan twintig studenten in Laos die een toekomst in de handelsbetrekkingen met China nastreven hebben een jaar lang lessen Mandarijn gevolgd in een eenvoudig lokaal. Het is de eerste van waarschijnlijk een groeiend aantal Chinese universiteitscampussen in het buitenland.

"Er zijn in Laos veel bedrijven uit China", zegt Palamy Siphandone (19). Ze koos voor de Soochow Universiteit toen ze hoorde dat er beurzen beschikbaar waren voor studenten met goede resultaten. "Als ik Chinees kan spreken, krijg ik meer kansen met hen te werken."

Overzeese expansie van China's universiteitssysteem biedt meerdere voordelen. Er worden nieuwe markten voor onderwijs aangebroken, terwijl de invloed van de economische supermacht wordt uitgebreid.

Waar voorheen westerse universiteiten zich op uitbreidingsmogelijkheden in China richtten, kiest China nu voor eenzelfde koers. De Xiamen Universiteit uit de oostelijke Chinese provincie Fujian kondigde eerder dit jaar plannen aan voor een campus in Maleisië die tegen 2020 jaarlijks tienduizend nieuwe studenten ontvangt. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt voor verkennende gesprekken voor de oprichting van een gezamenlijke campus in Londen van de Chinese universiteit Zhejiang en het Britse Imperial College London.

"De Chinese regering en universiteiten zijn zeer ambitieus om het Chinese hoger onderwijs te hervormen en internationaliseren", zegt Mary Gallagher, directeur van het Centrum voor Chinese Studies aan de Universiteit van Michigan. "Uitbreiding van China's invloed en uitbreiding van het aantal mensen dat Chinees spreekt en kennis over China heeft vanuit Chinees oogpunt vormen daarbij deels de drijfveren."

De Laotiaanse vestiging van de Soochow Universiteit staat in de hoofdstad Vientiane. De vestiging wil nu geld inzamelen om uit te groeien tot een volwaardige campus voor vijfduizend studenten.