Normal_spinoza

(Novum) - De jaarlijkse Spinozapremies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan dit jaar naar natuurkundige Mikhail Katsnelson, chemicus Bert Weckhuysen en taalwetenschapper Piek Vossen. Dat heeft de NWO maandag bekendgemaakt.

De Spinozapremies bestaan sinds 1995 en worden elk jaar toegekend aan wetenschappers die in Nederland werken en in hun vakgebied tot de wereldtop behoren. De winnaars krijgen alle drie tweeënhalf miljoen euro om te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

De in de Sovjet-Unie geboren Katsnelson is hoogleraar theoretische fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is een expert op het gebied van grafeen, een enkele laag koolstofatomen die geordend zijn in een honingraatrooster. Het is het dunste en een van de sterkste materialen ter wereld. Volgens de ontdekker van grafeen en Nobelprijswinnaar André Geim is Katsnelsons werk 'onmisbaar'.

De Belg Bert Weckhuysen is hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek is toegespitst op katalysatoren, stoffen die de omzetting van grondstoffen zoals aardolie en biomassa in bijvoorbeeld brandstoffen en bouwstenen voor medicijnen versnellen.

Piek Vossen combineert als hoogleraar computationele lexicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam taalwetenschap en informatica om taalkundige verschijnselen te analyseren. Hij maakte voor de Europese Unie zogenoemde wordnets: spinnenwebben van alle woorden in een taal die verbonden zijn op basis van betekenis. Met behulp van de wordnets kunnen computers talen beter begrijpen.

De prijzen worden 27 september uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De winnaars worden daar ook in de gelegenheid gesteld om uit te leggen wat ze met de premies willen doen.