knaw prijs akademiehoogleraren utrecht leiden

AMSTERDAM - Wil Roebroeks (hoogleraar Archeologie aan Universiteit Leiden) en René Bernards (moleculair oncoloog bij het Nederlands Kanker Instituut en deeltijdhoogleraar Moleculaire carcinogenese aan Universiteit Utrecht) ontvangen dit jaar de Prijs Akademiehoogleraren. Daarover bericht de website van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die de prijzen heeft toegekend.

De twee wetenschappers krijgen één miljoen euro. Dit geldbedrag kunnen zij besteden aan een door henzelf te kiezen wetenschappelijk doel.

Bernards behoort wereldwijd tot de pioniers in het onderzoek naar genetische verschillen tussen tumoren. Roebroeks is volgens de jury de invloedrijkste archeoloog van ons land.

Jaarlijks krijgen twee onderzoekers de Prijs Akademiehoogleraren toegekend: één onderzoeker uit de sociale wetenschappen of geesteswetenschappen en één onderzoeker uit de natuurwetenschappen, technische wetenschappen of levenswetenschappen.

De prijs is een oeuvreprijs voor onderzoekers tussen de 54 en 59 jaar die hebben bewezen binnen hun vakgebied tot de wereldtop te behoren.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres