MOOC, UvA

DEN HAAG - Als het aan D66 ligt, wordt het aandeel online colleges in het hoger onderwijs een stuk groter. Terwijl wereldwijd steeds meer onderwijsinstellingen lesstof aanbieden via het internet, mag dit volgens de partij door Nederlandse hogescholen en universiteiten ook nog wel wat meer gebeuren. Dat meldt Joop.

Paul van Meenen, Kamerlid voor D66, ziet daarom graag dat minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs zich meer in gaat zetten voor dit fenomeen. "Er gebeurt al heel veel, er zijn talloze instellingen mee bezig. Maar het is mij allemaal toch nog wat te bescheiden. We moeten dit soort initiatieven zo veel mogelijk de ruimte geven, want het maakt het onderwijs heel toegankelijk."

D66 ziet in de online colleges, veelal vormgegeven in de Massive Open Online Courses (MOOC's), zoals Coursera. EdX en Udacity, de toekomst van het onderwijs. In navolging op dergelijke courses ziet D66 ook graag dat publicaties van onderzoeken meer openbaar toegankelijk worden. Momenteel is dat echter nog lastig, omdat veel wetenschappelijke tijdschriften willen dat onderzoeken alleen bij hen worden gepubliceerd. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem