LSVb

UTRECHT - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt de hogere kosten voor een tweede master absurd. Deze kosten kunnen namelijk oplopen tot meer dan 18.000 euro. 

Deze kosten zijn volgens de LSVb niet te rechtvaardigen, gezien er ook voorbeelden zijn van universiteiten die voor eenzelfde master alleen het standaard collegegeld van 1.835 euro vragen. De LSVb roept minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs daarom op een eind te maken aan het financieel uitknijpen van ambitieuze studenten.

De verschillen in kosten tussen de masters zijn te vinden in de onlangs uitgebrachte Keuzegids Masters 2013. Daar komt  uit naar voren dat met name bètastudies veel hogere prijzen vragen voor de tweede master. Naast masters zijn ook de schakeltrajecten voor hbo'ers die willen studeren flink prijziger geworden. 

De LSVb noemt de hoge prijzen flink schadelijk, zeker in een tijd van hoge jeugdwerkloosheid. Juist nu zou de regering volgens de studentenvakbond jongeren moeten stimuleren tot het vergroten van hun baankansen, onder meer door het volgen van een tweede studie.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem