Normal_mohammed_mohandis_pvda

DEN HAAG - De PvdA wil de proef met het bindend studieadvies (BSA) in het tweede en derde studiejaar, een plan van de PvdA-minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, inperken. Dat meldt het ANP.

De partij stond eerder ook al kritisch tegenover het plan van haar minister, die met de invoering ervan wilde zorgen dat studenten nog sneller afstuderen. De proef zou voor trage studenten betekenen dat ze ook na het nominaal halen van het eerste studiejaar nog uitgesloten kunnen worden.

Onder meer Mohammed Mohandis, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt de proef te grootschalig opgezet. "We willen dit beperken tot het tweede studiejaar en tot maximaal 10 procent van alle studenten in Nederland." Daarnaast wil hij dat studenten die niet mee willen doen aan de proef, de studie ook elders moeten kunnen volgen. 

Hoewel Mohandis zich wel kan vinden in een kleinschalige invoering van het verruimde BSA, vindt hij niet dat de maatregel interessant is in een ruimere vorm. Volgens hem moet de invoering van het sociaal leenstelsel al genoeg motivatie onder studenten opleveren om de studie sneller af te ronden. Het CDA, de SP, GroenLinks en de SGP delen de zorgen van Mohandis over de ontwikkelingen. D66 kan zich zelfs totaal niet vinden in de maatregel. Dinsdag zal in de Tweede Kamer over de mogelijke invoering van het BSA worden gesproken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem