Normal_vlag_eu_flag_europese_unie

AMSTERDAM - De Europese Unie wil de concurrentiepositie van Europa op het gebied van innovativiteit waarborgen door meer talent uit andere landen aan te trekken, bestaande uit onderzoekers en studenten. Dat meldt ScienceGuide.

Vorige week heeft de Europese Commissie daarom verschillende voorstellen gedaan om het voor deze groepen eenvoudiger te maken zich te binden aan een van de Europese landen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden van een verblijfsduur van meer dan drie maanden. 

De huidige regelgeving zit deze mogelijkheid vaak nog in de weg. Cecilia Malmström, EU-commissaris van binnenlandse zaken, wil de hindernissen voor hoogopgeleid buitenlands talent snel wegnemen. "Mobiliteit van dit type is gunstig voor de EU en voor onze economie, door de uitwisseling van kennis en ideeën die daardoor mogelijk wordt gemaakt", aldus Malmström.

Momenteel komen er ieder jaar circa 200.000 studenten en onderzoekers naar Europa om zich er tijdelijk te vestigen. De studentenvisa of verblijfsvergunningen voor deze groep kennen veelal een ingewikkelde en onduidelijke procedure, die per lidstaat ook flink kan verschillen. De EU wil dit met nieuwe richtlijnen flink gaan verbeteren om het voor deze groep makkelijker te maken zich in Europa te vestigen voor een studie en/of loopbaan.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem