Jasper van Dijk, SP, sociaal leenstelsel

DEN HAAG - Als er voor de zomer nog geen meerderheid is gevonden voor de invoering van het sociaal leenstelsel, dan moet het plan worden afgeschoten, vindt Kamerlid van de SP Jasper van Dijk. Dat meldt Metro Nieuws.

Van Dijk vreest dat, net als het geval was bij de langstudeerboete, het plan voor de wet rond het sociaal leenstelsel lange tijd vooruit zal worden geschoven en uiteindelijk alsnog niet doorgaat. "Het plan voor het leenstelsel is tijdverspilling, want het heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Doorgaan kost handenvol geld."

Bussemaker zou daarom maximaal tot aan de zomer een poging mogen doen om een meerderheid bereid te krijgen in te stemmen met het plan voor het leenstelsel. De hoge eisen die vanuit de oppositie bestaan voor een eventuele instemming met het plan, zorgen voor veel twijfels over de haalbaarheid. Om jongeren niet langer in onzekerheid te laten zitten over deze ontwikkelingen, wil de SP dat er voor het nieuwe studiejaar duidelijkheid over komt.

Van Dijk bekritiseerde tevens de houding van minister Bussemaker over het aantal uitvallers dat verwacht wordt als het sociaal leenstelsel ingevoerd zou worden. De minister stelde namelijk dat het niet erg zou zijn als minder jongeren kiezen voor een studie. Van Dijk: "Een minister van onderwijs die het koud laat dat jongeren niet doorleren is volledig de weg kwijt."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem