Erasmus Universiteit Rotterdam, EUR, Nominaal is normaal

ROTTERDAM - De proef 'Nominaal is normaal' van de Erasmus Universiteit Rotterdam is het College van Bestuur zo goed bevallen dat de aanpak nu aan de hele universiteit zal worden ingevoerd.

Onder 'Nominaal is normaal' moeten studenten hun propedeuse in één jaar halen, waarbij ze onvoldoendes mogen compenseren met goede cijfers op andere vakken. Daarnaast wordt er meer activerend en kleinschalig onderwijs gegeven en krijgen studenten minder herkansingen. Op die manier moeten studenten het tweede jaar met een schone lei kunnen beginnen.

Deze schoolse aanpak werd vorig studiejaar bij wijze van proef onder studenten in de sociale wetenschappen gehouden en was volgens de universiteit een groot succes. Daarom is in overleg met de Universiteitsraad besloten de maatregel universiteitsbreed in te voeren. Daarbij zal wel per opleiding worden gekeken hoe de precieze invulling ervan wordt vormgegeven.

De maatregel kende overigens ook kritiek. Zo vond de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat de Erasmus Universiteit de resultaten mooier maakte dan ze werkelijk zijn. Door de mogelijkheid onvoldoendes te compenseren, is volgens de LSVb de lat juist lager gelegd.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem