Project Duurzame Wegen, duurzame infrastructuur, snelwegen

GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en Rijkswaterstaat tekenen op 1 maart in het Groninger Museum een nieuwe samenwerkingsovereenkomst over duurzame ruimtelijke planvorming en infrastructuur.

De afgelopen vijf jaar werkten de twee instantellingen ook al samen in het programma Duurzame Wegen. Daarin werden grote aanlegprojecten onderzocht, waarbij er speciale aandacht was voor duurzaamheid in de planning van met name de snelweginfrastructuur. Ook voor de komende vijf jaar zal duurzaamheid een belangrijke positie in de samenwerking innemen.

Met de nieuwe overeenkomst, wederom voor vijf jaar, moet Rijkswaterstaat worden voorzien van wetenschappelijke kennis en goed opgeleide studenten en promovendi. Met de praktische kennis die hieruit voortvloeit wil Rijkswaterstaat de dienstverlening aan gebruikers van het hoofd(vaar)wegennetwerk kunnen verbeteren.

Voor de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RuG betekent de overeenkomst een mogelijkheid om het onderzoek en onderwijs beter af te kunnen stemmen op de wensen vanuit de maatschappij. Naast promotieonderzoeken voor medewerkers, draagt de universiteit ook bij aan de advisering, het onderwijs en de internationale kennisuitwisseling die horen bij het programma.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem