Rente, Rentepercentage, Studieschuld

DEN HAAG - Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Bureau Krediet Registratie (BKR) stellen tegenover Nu.nl in een reactie op de berekeningen over de invoering van het sociaal leenstelsel dat minister Jet Bussemaker (PvdA) onterecht uitgaat van een laag rentepercentage.

Momenteel is het rentepercentage zeer laag, slechts 0,6 procent. Een paar jaar geleden was dit echter nog 5 procent en begin jaren '90 zelfs 10 procent. Het rentepercentage wordt iedere vijf jaar opnieuw berekend en als dit weer stijgt, betekent dit een flinke toename van de studieschuld.

Bussemaker is in haar berekeningen uitgegaan van een rente van 2,5 procent. Zij stelt dat wordt verwacht dat dit de komende jaren niet veel zal toenemen. Het Nibud en het BKR denken daar echter anders over. "De rente is nu historisch laag, maar de afgelopen jaren laten heel duidelijk zien dat de rentepercentages flink fluctueren."

Vooral studenten die na hun afstuderen een relatief laag inkomen hebben zullen de dupe zijn van een hogere rente, omdat ze meer zullen moeten afbetalen. Ook de overige studenten krijgen echter te maken met een flink hogere studieschuld. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en D66 pleiten er daarom voor om het rentepercentage kunstmatig laag te houden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem