Duitsland, Duitse studenten, Studeren in Duitsland

DEN HAAG - Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil Nederlandse jongeren met behulp van een beurzenprogramma stimuleren om in Duitsland te gaan studeren. Dat meldt Duitslandweb.nl.

Momenteel studeren ongeveer 25.000 Duitse studenten in Nederland, terwijl slechts 1500 Nederlandse studenten in Duitsland studeren. Dit aantal is zelfs vertekend, omdat de helft van deze laatste groep ook de middelbare school al in Duitsland volgde. 

Tijdens de conferentie 'Kansen Verzilveren' op de Radboud Universiteit Nijmegen afgelopen maandag liet Bussemaker daarom weten een beurzenprogramma in te willen zetten om de populariteit van studeren in Duitsland te vergroten. Ook zal een zogenaamde Duitslanddesk worden ontwikkeld, die de wetenschappelijke positie van Duitsland in Nederland op de kaart moet zetten.

Het aantal Nederlandse studenten dat in het buitenland gaat studeren neemt sowieso af de laatste jaren. Met onder meer dit nieuwe plan moeten jongeren hiervoor enthousiast worden gemaakt. De beurzen stellen studenten en promovendi in staat tot een verblijf in Duitsland van drie maanden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem