Topsectoren, Toponderzoek, Wetenschap

AMSTERDAM - De Nederlandse topsectoren krijgen een structurele injectie die op kan lopen tot 100 miljoen euro per jaar en bovendien een eenmalige uitkering van 50 miljoen euro. Ook voor mkb'ers met de wens om producten en technieken verder te laten ontwikkelen, wordt 22 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat meldt het ANP.

Topsectoren zijn deelgebieden waar Nederland in uitblinkt. De overheid heeft negen van deze sectoren aangewezen, namelijk logistiek, life sciences, hightech, creatieve industrie, energie, water, chemie, tuinbouw en agrofood. 

Om het belang van deze sectoren te onderstrepen, kondigden staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs en minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken de extra subsidie aan die beschikbaar wordt gesteld aan de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Met het geld willen de politici middelen beschikbaar stellen voor de beste onderzoekers om de kennis die nodig is voor het ontwikkelen van nieuwe technieken te waarborgen. Als voorbeeld noemen zij een onderzoek naar het zogenaamde Majoranadeeltje: "Dit onderzoek van TU Delft was misschien niet gericht op nieuwe toepassingen, maar leidt er wel toe dat de hightechsector straks snellere computers kan maken", aldus Dekker. 

De miljoenen zullen de komende jaren beschikbaar worden gesteld.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem