Instellingstoets, Accreditatie, Toetsing

AMSTERDAM - De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) gevraagd de in juli geplande instellingstoets uit te stellen. Dat meldt ScienceGuide.

Met de instellingstoets wordt de kwaliteit van onderwijsinstellingen onderzocht. Na succesvolle afronding van deze toets worden de afzonderlijke opleidingen gecontroleerd, waarna de beoordelingen zes jaar geldig zijn.

De VU verwacht eind juli nog niet te voldoen aan de door de NVAO gestelde kwaliteitseisen. Bij een eerdere audit bleek vooral de communicatie binnen de VU onvoldoende te zijn en was er geen sprake van een duidelijke visie op verschillende onderdelen van het onderwijs binnen de universiteit, zoals diversiteit en studentenaantallen.

Hoewel VU-lector Lex Bouter niet blij is met de situatie, ziet hij ook positieve kanten: "We kunnen er ook van leren. We hebben ons huiswerk gewoon niet af." Studentenvakbond SRVU vindt het echter vreemd dat de aanbevelingen van de NVAO niet voor de zomer doorgevoerd kunnen worden. "Het moet te doen zijn dit binnen vijf maanden voor elkaar te krijgen, het is wel hard werken, maar dat wordt van ons studenten toch ook verwacht?", aldus voorzitter Olav Scholten.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem