LSVb

ROTTERDAM - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) meent dat de resultaten die de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) laat zien na invoering van 'Nominaal is normaal' minder positief uitpakken dan de universiteit wil doen overkomen. Dat meldt de Telegraaf.

Na bestudering van de cijfers waarmee de universiteit het succes van de nieuwe aanpak probeerde aan te tonen, stelt de LSVb dat er niet een verbetering van de kwaliteit heeft plaatsgevonden, maar dat de lat juist lager is gelegd. Studenten aan de universiteit kunnen nu namelijk een onvoldoende compenseren met een voldoende. 

Als dan opnieuw naar de cijfers wordt gekeken, blijkt dat slechts 23 procent van de studenten bestuurskunde in het eerste jaar geen enkele onvoldoende heeft gehaald. De universiteit bracht dit in het nieuws met de uitspraak dat 62 procent van deze groep de propedeuse in één keer heeft gehaald. Bij psychologie waren de cijfers iets positiever, maar ook daar had slechts iets meer dan een derde van de studenten geen onvoldoende en had 70 procent het propedeusejaar nominaal afgerond. 

Het programma 'Nominaal is normaal' werd vanaf dit jaar uitgebreid naar andere faculteiten aan de EUR. De universiteit liet weten zich niet te herkennen in de beeldvorming van de LSVB. "We willen dat studenten alle studiepunten in het eerste jaar halen, zodat ze met een schone lei aan het tweede jaar kunnen beginnen. Uitstelgedrag en daarmee studievertraging worden hiermee juist voorkomen."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem