KRASNAPOLSKY UVA HOOGLERAREN

AMSTERDAM (Novum) - In het Amsterdamse NH Grand Hotel Krasnapolsky wordt geen steak tartare meer opgediend aan groepen. Tientallen hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam werden ziek na onder meer een diner bij het hotel. “Met het gerecht is waarschijnlijk niets mis, maar we hebben gemerkt dat de beschuldigende vinger direct onze kant op wijst omdat wij dit opdienen”, zegt operationeel directeur bij NH Hotels in onder meer Nederland René Buitelaar donderdag.

Bij een receptie in het Maagdenhuis en een diner in Grand Hotel Krasnapolsky ter gelegenheid van de dies van de universiteit zouden vorige week zo'n driehonderd mensen zijn geweest, van wie er tweehonderd ziek werden. De GGD Amsterdam en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoeken de oorzaak.

Het is niet duidelijk of de gasten ziek zijn geworden van het voedsel bij de receptie of van het aanbod bij Krasnapolsky. Ook is niet duidelijk welk gerecht het heeft veroorzaakt. Een woordvoerder van de GGD kon hier donderdagochtend nog geen duidelijkheid over geven. Mogelijk volgt die donderdagmiddag, maar het kan ook vrijdag worden.

Steak tartare staat bekend als een gevoelig product dat bij een verkeerde bereiding snel ziekte kan veroorzaken. In universiteitsblad Folia werd hier al op gewezen. “Wij vinden dat de media-aandacht onterecht onze kant is opgegaan”, zegt Buitelaar. “Uit een eerste onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren door een onderzoeksbureau blijkt dat er niets mis is met de steak tartare.”

Toch wordt het gerecht niet meer wordt geserveerd. “Zodra er een issue is gaat alle verdenking meteen naar ons uit. Dat moeten we niet hebben.” Steak tartare is een klassiek gerecht en wordt al tijden bij het hotel geserveerd. Gasten van het hotel zijn voor zover bekend nooit ziek geworden van het gerecht. Ook na het diner van vorige week heeft het gerecht geen problemen opgeleverd.