Portugees

AMSTERDAM/UTRECHT - In een open brief aan Karl Dittrich van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), slaken studenten in de Letteren een noodkreet over het verdwijnen van taalstudies. Dat meldt ScienceGuide.

Veel taalstudie dreigen namelijk door nieuwe plannen te verdwijnen, zoals het Fins en het Portugees. Dittrich zei eerder nog dat hij vindt dat alle Europese talen in Nederland moeten worden aangeboden op academisch niveau, maar dat zal in de nieuwe ontwikkelingen dus geen stand houden.

In het 'Convenant Letteren 2000 plus' dat in 2000 en 2003 door de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Nijmegen en Utrecht werd gesloten, stond nog het plan om dergelijke vakken te behouden. Daarbij werd onder meer vermeld dat de vakken "hun bestaansgrond immers niet alleen ontlenen aan het opleidingskarakter, maar ook aan het kennisniveau op maatschappelijk relevante gebieden."

De studenten willen graag een hernieuwde invulling van de profilering aan de universiteiten zien. Op dit moment wordt er volgens hen vooral aandacht besteed aan domeinen die geld opleveren, zoals duurzaamheid. Daarom hopen zij dat de VSNU zich aan het convenant gaat houden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem