Studeren doe je zo!

DELFT - Kortgeleden publiceerde uitgeverij Elmar het boek 'Studeren doe je zo!' van schrijver Harm Hoeksema. In het boek geeft Hoeksema handvatten aan aankomende studenten, maar ook aan studenten die al bezig zijn en problemen ervaren met hun opleiding en aanverwante zaken.

Met name voor de eerste groep, de studenten in spé, is dit boek een prettige ondersteuning bij het proces van middelbare scholier naar hbo- of wo-student. Er worden veel tips in gegeven over zaken waar rekening mee moet worden gehouden, struikelblokken en handigheden, die veel studenten pas gedurende de studententijd onder de knie krijgen. De informatie in 'Studeren doe je zo!' zou goed behandeld kunnen worden in het laatste jaar van de middelbare school. Zeker in deze tijd van de almaar stijgende druk tot het halen van een opleiding binnen de nominale tijd en de steeds hoger wordende studielasten door het verdwijnen van de basisbeurs en de OV-studentenkaart.

Ook studenten zelf kunnen het boek gebruiken, bijvoorbeeld als naslagwerk. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken die ook afzonderlijk kunnen worden bekeken. Hoewel veel van de tips onder menig student al wel bekend zullen zijn, kan door het lezen net dat extra stukje motivatie aangestipt worden dat nodig is om een verslag af te maken of een tentamen te halen.

Harm Hoeksema is momenteel bezig met de master van de studie Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Zijn bachelor heeft hij in drie jaar gehaald. Daarnaast heeft hij een stage gelopen, is hij werkzaam geweest als student-assistent en heeft hij dit boek geschreven. Nationale Onderwijsgids heeft naar aanleiding van het boek contact met hem opgenomen en hem enkele vragen gesteld.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem