Universiteit Leiden

LEIDEN - De subsidie van 9,9 miljoen euro die de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) eerder beschikbaar had gesteld aan vijf nieuwe natuurkundige onderzoeksprogramma's betekent goed nieuws voor de Universiteit Leiden. Drie van de vijf programma's zijn onderzoeken waar wetenschappers van het Leiden Institute of Physics bij betrokken zijn.

De subsidie gaat naar programma's waar Nederland internationaal in uitblinkt en die wetenschappelijk en maatschappelijk van groot belang zijn. Alle onderzoeken worden overigens in samenwerking met andere universiteiten gedaan. Een van deze onderzoeken gaat over de fysica van DNA-processen in een volgepakte omgeving. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de werking van eiwitten in de natuurlijke omgeving. 

Een ander onderzoek gaat over de effecten van quantuminterferentie in moleculen. Daarbij wordt gekeken naar de interferentie van golven op de schaal van een enkel molecuul. Het derde onderzoek waar Leidse wetenschappers bij betrokken zijn gaat over de mechanica van zachte materialen. Door de overbodige verbindingen in bepaalde structuren te verwijderen, ontstaat een nieuw type materie met uitzonderlijke eigenschappen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem