Diederik stapel

AMSTERDAM (Novum) - Diederik Stapel erkent dat hij heeft gefaald als wetenschapper. Dat zei hij in reactie op het kritische eindrapport van de onderzoekscommissies naar de grote fraudezaak rond de oud-hoogleraar. Stapel betuigt opnieuw spijt en vindt dat 'de waarheid beter was afgeweest zonder hem', zei hij in een verklaring tegenover de NOS.

"Ik heb collega's die in het volste vertrouwen met mij samenwerkten een rad voor de ogen gedraaid. Dat is verschrikkelijk. Ik voel diepe, diepe spijt voor de pijn die ik anderen heb aangedaan. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt."

Stapel zegt dat hij een wereld had gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte en alles een inzichtelijk succes was. "De wereld was perfect: precies zoals verwacht, voorspeld, gedroomd. Op een vreemde, naïeve manier dacht ik dat ik iedereen hier een plezier mee deed", verklaarde hij. "Ruim een jaar geleden spatte die wereld van illusies uit elkaar."

In het afgelopen jaar probeerde Stapel te achterhalen hoe het zover kon komen. Hij zocht professionele hulp, sprak met vrienden en familie en hield een dagboek bij. Een deel van die aantekeningen zijn verwerkt in een boek dat vrijdag verschijnt.

"Ik wacht nu het liefst in stilte af wat komen gaat en richt mij op de verdere schoonmaak van mijn leven en de zorg voor diegenen die mijn zorg nodig hebben", liet Stapel tot slot weten. "Hopelijk luidt deze afronding een nieuwe fase in voor alle betrokkenen en kan iedereen de toekomst, ondanks de littekens, de teleurstelling en de verbijstering, met vertrouwen tegemoet treden."

Stapel verontschuldigde zich eenmaal eerder voor het leed dat hij anderen heeft aangedaan. Dat deed hij na de presentatie van een tussenrapport van de commissie-Levelt in oktober vorig jaar.

In totaal zijn in een periode van vijftien jaar 55 gevallen van fraude in het werk van Stapel vastgesteld. In elf andere onderzoeken zijn sterke aanwijzingen van fraude gevonden. Volgens de onderzoekscommissie kon Stapel zo lang onopgemerkt zijn gang gaan omdat hij niet werd tegengesproken door collega's.