Paul van der Heijden

DEN HAAG - Bij het beantwoorden van de Kamervragen die Kamerlid Jasper van Dijk van de SP had gesteld over het salaris van rector Paul van der Heijden, liet minister Jet Bussemaker van OCW weten het een 'fors bedrag' te vinden. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Paul van der Heijden, oud-rector van de Universiteit Leiden, kwam eerder dit jaar in opspraak door het salaris van ruim twee ton dat hij zou verdienen tijdens zijn sabbatical van 14 maanden. Daarna zou hij met vervroegd pensioen gaan en onbetaald als hoogleraar in dienst treden. Vanwege de commotie zag Van der Heijden al af van de toelage en nam genoegen met een salaris van circa 110.000 euro per jaar.

SP-lid van Dijk wilde opheldering van de minister over de volgens hem 'exorbitante sabbaticalregeling'. Bussemaker stelde in haar reactie eerst meer informatie te willen. Als blijkt dat er teveel salaris is betaald, zal zij dit van de universiteit terugvorderen. Ze gaf ook aan te begrijpen dat een dergelijke regeling vragen oproept in een tijd van flinke bezuinigingen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem