Rijks Universiteit Groningen

GRONINGEN (Novum) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat in gesprek met nieuwe studenten die zich voor een opleiding aanmelden. De universiteit hoopt daarmee uitval van eerstejaars studenten tegen te gaan, meldt een woordvoerder van de RUG woensdag. De universiteit start in het nieuwe studiejaar met de gesprekken.

De gesprekken met een studieadviseur vinden individueel of in kleine groepjes plaats op de universiteit, afhankelijk van het aantal studenten. Internationale studenten mogen het gesprek via Skype voeren. Doel van het gesprek is dat studenten een weloverwogen keuze maken voor een studie, zodat er minder afvallers zijn tijdens de opleiding. Nu komt het nog 'redelijk vaak' voor dat studenten tijdens het eerste jaar stoppen of van opleiding wisselen, aldus de zegsman.

Na het gesprek volgt een advies van de studieadviseur over de geschiktheid van de student voor de opleiding. "Dat advies is niet bindend, wij gaan niemand op basis van dat gesprek weigeren", benadrukt de woordvoerder.

De Universiteit Utrecht maakte onlangs bekend nieuwe studenten aan een test te onderwerpen die moet uitwijzen of ze geschikt zijn voor de gekozen studie.