Vrije Universiteit Amsterdam

AMSTERDAM - De Vrije Universiteit Amsterdam heeft aan twee aan de universiteit verbonden onderzoekers de zogenaamde Societal Impact Award toegekend, een prijs voor onderzoek met een maatschappelijke impact. Dat staat te lezen op de website van de VU.

Promovendus in de gezondheidswetenschappen Wilma Waterlander kreeg voor haar onderzoek naar prijsmaatregelen om de keuze voor gezonde voeding te stimuleren de Junior Societal Impact Award. Aan hoogleraar psychologie Pim Cuijpers werd de Senior Societal Impact Award toegekend. Deze prijs is bedoeld voor een onderzoeker aan de VU met een lange staat van dienst die zich in heeft gezet voor onderzoek met een maatschappelijke impact.

Wilma Waterlander ontwikkelde een virtuele supermarkt, waarin onderzocht kon worden onder welke voorwaarden proefpersonen gezonde en ongezonde producten aanschaffen. Pim Cuijpers kreeg de prijs vanwege zijn onderzoek naar de inzet van televisie en internet ter behandeling en preventie van psychische klachten. Aan de prijzen zijn geldbedragen verbonden van 5000 euro, die zijn bedoeld om de resultaten van de onderzoeken bij een breed publiek bekend te maken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem