Normal_examen_multiple_choice

MAASTRICHT – Nergens in Nederland lopen de studenten zo nominaal met hun studie als aan de Universiteit Maastricht. In het uiterste zuiden van het land ligt het ‘bachelorrendement’ het hoogst. In 2007 (het meest recente peiljaar) was dat 78 procent.

Het ‘studierendement’ van studenten is een belangrijke kwaliteitsindicator van hoger onderwijsinstellingen in Nederland. Landelijk brengt de Nederlandse Vereniging van Universiteiten (VSNU) hierover rapportages uit, die ook gebruikt worden door de Keuzegids Hoger Onderwijs. Hierbij wordt echter alleen gekeken naar studenten die met een vwo-diploma beginnen aan een universitaire studie, oftewel: alleen de Nederlandse studenten. Met 51 procent niet-Nederlandse eerstejaarsstudenten, is dat wat de UM betreft geen representatieve steekproef.

De UM is geïnteresseerd in de prestaties van de totale studentenpopulatie. Om ook in de toekomst de onderwijskwaliteit te handhaven, investeert de universiteit onder andere via het Masterplan Leading in Learning dan ook een aantal jaren structureel in onderwijsvernieuwing; op facultair en centraal niveau.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen