Normal_tu_eindhoven

EINDHOVEN – Dit studiejaar gaat een team van 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zich bezighouden met de ontwikkeling van een revolutionair nieuw soort elektrische auto.

Het moet een comfortabele en hypermoderne gezinsauto worden die meer dan de helft van de energie direct van de zon krijgt. Bovendien moet het voertuig zowel geschikt zijn voor normaal gebruik als voor lange afstanden, zonder extra verbrandingsmotor aan boord. Het team gaat in oktober 2013 deelnemen aan een nieuwe klasse van de World Solar Challenge in Australië, speciaal voor praktische meerpersoonsauto’s. Het team presenteert de plannen op 10 oktober, op de Ecomobiel-beurs in Rotterdam.

Er rijden al elektrische auto’s in het verkeer, maar vanwege de beperkte batterijcapaciteit kunnen ze maar korte afstanden rijden, of ze hebben een verbrandingsmotor erbij voor de langere afstanden. Het idee van de studenten van het Solar Team Eindhoven is eenvoudig: vervang die verbrandingsmotor door hoog-rendementzonnepanelen op de auto. Ze zijn ervan overtuigd dat je zo 800 kilometer kan rijden. En zelfs dan hoeft de auto niet per se aan het stopcontact: zolang hij overdag buiten staat, laadt hij op.

De vierpersoonsauto, die in juni 2013 rijklaar moet zijn, wordt extreem licht: 340 kilo. Verder mikken de studenten op een minimale luchtweerstand, onder meer door de auto erg laag te maken. Daarnaast gaat de auto met een slimme cruise control optimaal gebruik maken van de energie. Als bijvoorbeeld uit de routeplanner blijkt dat de weg verderop heuvelaf gaat, anticipeert de auto daarop.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen