Normal_duurzaam

ROTTERDAM – Aanstaande vrijdag wordt het eerste Delftse Concept House, een experimenteel, volledig duurzame prototype van een stadsappartement, opgeleverd. Het appartement is ontstaan dankzij een samenwerking van de TU Delft met de bouwindustrie en de gebiedsontwikkelaar Woonbron, is gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen en produceert zijn eigen warmte en elektriciteit.

Bovendien is de woning zo ontworpen dat het gestapeld met andere appartementen in een gebouw nog steeds energieproducerend is tot een hoogte van vier bouwlagen. Vanaf januari 2013 gaan bewoners in het kader van wetenschappelijk onderzoek op de proef het prototype in de Rotterdamse wijk Heijplaat bewonen.

Hoe duurzaam een woning is, hangt voor een groot deel af van het gedrag van de bewoners. Om hier meer kennis over te verzamelen, zullen onder andere inwoners van de Rotterdamse wijk Heijplaat er vanaf januari 2013 gaan proefwonen. Zij zijn dan zelf ook proefpersonen in het onderzoek naar het appartement. Onderzoekers van de faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft, zullen hun gedrag observeren door onder meer gesprekken te voeren en water- en elektriciteitsgebruik te meten.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen