Normal_uva

AMSTERDAM – Eind dit jaar zal het Theater Instituut Nederland (TIN) de deuren sluiten. Om te voorkomen dat een rijke cultuurgeschiedenis verloren gaat, zal de uitgebreide collectie van het instituut worden ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De collectie dreigde onbeheerd te raken na het besluit tot beëindiging van subsidie aan het Theater Instituut Nederland. Na overleg tussen de UvA, het TIN en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is besloten de verzameling onder te brengen bij Bijzondere Collecties en de Universiteitsbibliotheek van de UvA.

De toegankelijkheid voor educatie, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening blijft op deze manier gegarandeerd. De stichting TIN, die blijft voortbestaan, zal zich hier in de toekomst voor inzetten.

De collectie bevat onder andere 30.000 theateraffiches, 146.000 foto’s van 22.000 voorstellingen, 26.000 portretfoto’s van 2450 theatermakers en een uitgebreide audio- en videocollectie. Daarnaast zijn er 20.000 prenten en tekeningen en ruim 20.000 objecten: maskers, kostuums, maquettes, decorstukken en accessoires.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen